Beauty

Hoe belangrijk is Zonbescherming voor de huid?

Het is zomer en we houden allemaal wel van een beetje zon. De positieve effecten van de zon zijn de aanmaak van vitamine D en het bruine kleurtje op je huid. Toch heeft de zon ook veel negatieve gevolgen voor je huid. En zo kan de juiste zonbescherming helpen je huid te beschermen tegen de negatieve stralingen van de zon.

De zon produceert zowel zichtbare als onzichtbare stralen. UV stralen zijn onzichtbaar en een teveel daarvan kan schade aan je huid veroorzaken. Niet altijd is de UV straling van de zon even sterk. Hoe sterk de straling van UV licht is, wordt bepaald door verschillende factoren:

·  Het jaargetijde: in de zomer is in Nederland de UV straling sterker dan in de winter.

 ·  Het tijdstip van de dag: UV straling is het sterkst tussen 12.00 en 15.00 uur.

·  De plaats op aarde: hoe dichter bij de evenaar en hoe hoger in de bergen, hoe sterker de UV straling.

·  De mate van weerkaatsing: UV straling wordt sterker door weerkaatsing via sneeuw, zand en water.

·  Bewolking: door een dichtbewolkte lucht komt nauwelijks UV straling, maar bij heiig weer wordt de UV straling gereflecteerd tussen de wolken.

Omdat ik weet wat de zon allemaal kan doen met de huid, smeer ik mezelf altijd erg goed in met zonnebrandcrème. Meestal factor 30 of 50, ik heb zelf huidtype 2 en een vrij lichte huid die snel verbrand. Hieronder mijn favoriete Zonproducten.

IDEAL SOLEIL

Zonbeschermend Water SPF 30 – Anti-oxidant

INNOVATIE: Innovatieve watertextuur – ultra-licht, ultra-fris. Hoge UV-bescherming met een fris en schoon gevoel, zonder kleven of plakken en zonder witte strepen. Deze formule, verrijkt met polyfenolen van blauwe bes, heeft een antioxiderende werking. Dit is echt 1 van mijn favorieten, ruikt heerlijk en voelt als een zachte olie op de huid. ( niet vet ) Er zijn hiervan meerdere varianten verkrijgbaar.


Verbeter je bescherming tegen de zon met Sun Zone Sand Repellent Body Spray SPF 50 HIGH – een handige spuitbus met een lichtgewicht niet-plakkerige formule met SPF 50 die gemakkelijk wordt geabsordeerd, zandafstotend en waterproof is. Cellular Protection Technology verzekert optimale bescherming tegen UVA/UVB-stralen, zonneschade en vrije radicalen. Dermatologisch getest. Heerlijke verkoelende zonnespray! Ruikt lekker en smeert goed uit. Enige minpuntje hij werkt verslavend omdat hij zo fijn in gebruik is dat hij snel op gaat.


Een beschermende, hydraterende lotion met SPF 30 – de perfecte huidverzorging voor in de stad.

·  Helpt de huid beschermen tegen zonneschade en oxidatieve stress

·  Beschermt de huid tegen vervuiling die vroegtijdige veroudering, zoals lijntjes en rimpels, kan veroorzaken

·  Biedt onmiddellijk hydratatie en een stralende teint

·  Maakt de huid heerlijk zacht en glad

·  Lichte, niet vette textuur wordt snel opgenomen, helpt de teint egaliseren en creëert de perfecte basis voor make-up

Dit vindt een heel fijn product, je huid voelt zacht en verzorgd aan en het is eigenlijk een 3 in 1 verzorging, bescherming en een primer.

Selftanning Water

Creëert een natuurlijk uitziende, gouden tint in slechts 3 uur. Hydrateert de huid intensief voor langdurige resultaten. Een sneldrogende, lichte textuur en makkelijk te gebruiken spraykop helpen jou streeploze resultaten creëren – 91% effectief. Zomerse geur. Dermatologisch getest. Ik vindt deze erg natuurlijk. Hij maakt je huid niet oranje of vlekkerig. En de geur is zo lekker! combinatie van kokos en strand.

Wat we toch allemaal nu wel weten is dat de zon huidveroudering veroorzaakt en op lange termijn zelfs kan leiden tot huidkanker. Ga nooit, maar dan ook nooit zonder bescherming de zon in. Je huid heeft een geheugen als het over de zon gaat. Waarschijnlijk heb je het zelf ook al eens gemerkt, delen van de lichaam die je vroeger als eens hebt verbrand verbranden sneller en verouderen ook sneller.

Maak er een gewoonte van om jezelf ( en ook je partner en kind) 30 minuten voordat je de zon ingaat insmeert met een zonnebrand die bij jou huidtype past. Smeer eerst je lichaam en gezicht in en doe daarna je badkleding aan. Als je dan naar het strand of zwembad gaat heeft de zonnebrand in de tussentijd goed in kunnen trekken en zijn de 30 minuten al verstreken.

Het beste is om iedere 2 uur te smeren. En als je gaat zwemmen nog vaker.
Tussen 11 en 15 vermijdt je de zon of ga je de schaduw in. En gebruik een zonnebril om je ogen te beschermen, draag een pet voor bescherming van de hoofdhuid en draag kleding als je huid toch teveel zon heeft gehad. Vooral kinderen met de tere huidjes moet je goed beschermen tegen overmatige zon.

Gebruik ook altijd een juiste factor bij de tijd van het jaar, de locatie waar je heengaat en je huidtype. En ook bij factor 50 wordt je prachtig bruin!

Ik wil je adviseren om de producten van vorig jaar niet meer te gebruiken. Vaak is zonnebrandcreme 9 maanden houdbaar na openen. En bedenk ook dat als je 1 of 2 weken op vakantie gaat en de creme een paar dagen in de tas in de zon heeft gelegen de spf (beschermingsfactor) terugloopt.

Tips tegen verbranding

  1. Blijf tussen 11.00 en 15.00 uur uit de zon. De zon staat dan hoogst en is de uv straling het sterkst.
  2. Draag beschermende kleding en een hoed of pet met zonneklep. Let wel op: natte kleding laat meer UV-straling door dan droge kleding.
  3. Drink voldoende water.
  4. Je zou het misschien niet verwachten, maar bewolking en parasols laten UV-straling door. Smeer je dus altijd in met zonnebrand, ook als je onder een parasol ligt. Gebruik zeker in het begin minstens factor 15, maar hoger als je een gevoelige huid hebt, en herhaal het smeren elke twee uur.
  5. Drink geen alcohol. Door alcohol verwijden je bloedvaten, wat de zonnebrand kan verergeren.
  6. Water en zand reflecteren zonnestraling, dus wandelend in de branding of dobberend op een luchtbedje in een meertje verbrand je sneller. Smeer jezelf minstens elk uur opnieuw in met factor 30-50, dan blijf je beschermd.

Tips als je verbrand bent

verkoeling

Koel je verbrande huid af met natte (liefst katoenen) doeken of neem een douche met lauwkoud water zonder doucheproducten. Beide trucs verlichten de pijn en helpen de ‘brand’ uit de huid te trekken.

verkoelend bad

En gebruik er ingrediënten in als lavendelolie (verlicht de stekende pijn), baking soda (helpt tegen irritatie en roodheid) en appelciderazijn (werkt ontstekingsremmend).

Pijnstillers

Neem een aspirine of ibuprofen wanneer je erg verbrand bent. Deze werken pijnstillend en gaan ontstekingen in de huid tegen.

Masker

Ben je verbrand in je gezicht? Gebruik dan een speciaal aftersun masker zoals het Yves Rocher Solaire Peau Parfaite After Sun Hydrogel S.O.S. Mask (€16,90). Dit kalmeert de huid en heeft een verzorgende werking.

Aloe vera

Voor je lichaam kun je het beste een zo zuiver mogelijk aloë veraproduct gebruiken of een goede aftersun met dit ingrediënt. Leg het in de koelkast voor een extra verkoelend effect. Wanneer je heel erg verbrand bent en een rode huid hebt, breng dan om het half uur een dikke laag aan.

kalamijn

Je huid veilig reinigen? Doe het met een product dat kalamijn bevat. Dit zachtroze poeder bestaat grotendeels uit zinkoxide, dat vaak wordt gebruikt in ontsmettingsmiddel en medische zalven. Het heeft een verkoelende werking en vermindert roodheid en irritaties.

Geen olie

Vermijd vette, olieachtige producten. Deze vormen een isolerend laagje op je huid, waardoor de warmte in de huid blijft in plaats van eruit gaat.

Hydrateer

Een verbrande huid kan leiden tot uitdroging. Drink een heleboel water meteen na de verbranding. Vermijd frisdranken en alcohol, die drogen je alleen maar verder uit.

Losse kleding

Draag lichte, niet-schurende en niet-knellende kleding om irritaties te voorkomen. Bedek alle verbrande plaatsen wanneer je de deur uit gaat en blijf uit de zon zolang de huid rood is.

Wat de SPF op een zonnebrandproduct betekent

De SPF (Sun Protection Factor) oftewel de zonbeschermingsfactor, is een maat voor hoe goed een zonnebrandproduct beschermt tegen UVBstraling, de straling die verantwoordelijk is voor zonnebrand. In feite wordt met de SPF weergegeven ‘hoe lang een zonnebrandcrème effectief blijft op de huid’ (Europese Commissie, 2006).

  • zonnebrandcrèmes met een lage beschermingsfactor: SPF 6 tot 10
  • zonnebrandcrèmes met een matige beschermingsfactor: SPF 15 tot 25
  • zonnebrandcrèmes met een hoge beschermingsfactor: SPF 30 tot 50
  • zonnebrandcrèmes met een zeer hoge beschermingsfactor: SPF 50+

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *