• Health

  Vitamines

  We weten allemaal dat we vitamines nodig hebben. Maar waarom hebben we die vitamines nodig? En waar zijn ze nou eigenlijk goed voor? Waar zitten deze vitamines in? Welke supplementen kan je eventueel gebruiken en wat als je een vitamine tekortkomt. Ik wil jullie met dit artikel wat meer informatie geven over de verschillende vitamines en informeren over de functie van vitamines.

  Wat is de functie van Vitamines ?

  Alle vitamines hebben een verschillende functie. Het zijn minuscule stoffen die in heel kleine hoeveelheden in ons eten voorkomen. Ze leveren geen energie, maar zijn wel heel belangrijk om een gezond leven te kunnen leiden!

  De reden hiervoor is dat vitamines, net als mineralen, de belangrijke kracht zijn achter allerlei verschillende lichaamsprocessen. Denk hier bijvoorbeeld aan groei of het omzetten van energie. De naam bevat dus niet voor niets het woord ‘vita’, leven. Vitaminen zijn letterlijk van levensbelang! En bepaalde vitamines zorgen ook voor een mooie huid, mooi haar en lange stevige nagels. Als je een tekort aan vitamines hebt kan je dit ook vaak merken aan een bleke doffe huid, broze nagels en haaruitval.

  Welke Vitamines zijn er allemaal ?

  In totaal zijn er 13 verschillende soorten vitamines, aangegeven met de letters van het alfabet. Sommige letters worden overgeslagen; die zijn ooit aan stoffen toegekend die achteraf toch niet essentieel genoeg bleken om een vitamine te kunnen zijn! Je kunt de vitamines indelen in twee groepen: oplosbaar in vet en oplosbaar in water.

  De eerste groep bestaat uit A, D, E en K. Deze vitamines kunnen voor een deel in het lichaam opgeslagen worden. Bij de overige vitamines is dat minder goed mogelijk. Die zijn oplosbaar in water en worden zodoende snel weer uitgescheiden. Hier is het dus belangrijk om er regelmatig genoeg van binnen te krijgen.

  Hoeveel Vitamines heb je nodig?

  Het verschilt per vitamine hoeveel je ervan nodig hebt. Het kan gaan om enkele microgrammen, maar ook om milligrammen. Om hierbij meer duidelijkheid te creëren, heeft het Voedingscentrum de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) per vitamine opgesteld.

  Sommige mensen hebben meer vitamines nodig zoals baby’s, kinderen, ouderen en mensen die aan een ziekte lijden of veganisten. Dan kunnen de vitamines worden aangevuld met bepaalde supplementen voorgeschreven door de huisarts of gewoon van de aphotheek|drogist.

  Zelf heb ik ook een tekort aan vitamines. Ik kom vitamine D, B11 (foliumzuur) en B12 tekort dit komt omdat ik darmproblemen heb en zodoende niet genoeg vitamines door mijn darmen worden opgenomen. Ik neem nu extra vitamines voorgeschreven door de huisarts (vitamine D en nu momenteel B 11 foliumzuur daarna stap ik over op de B 12. En vul dit ook aan met supplementen zoals Biotine goed tegen haaruitval en broze nagels, papayaenzymen voor een goede spijsvertering. En magnesium helpt goed voor pijnlijke spieren en helpt ook om beter in slaap te komen.

  Hoe merk je nu eigenlijk wanneer je een tekort hebt? Dat is denk ik bij elke vitamine anders. Maar zelf merk ik het altijd door veel haaruitval, vermoeidheidsklachten, duizeligheid. Dus heb je last van bepaalde klachten en vermoed je dat je een vitaminetekort hebt? Laat dan even een bloedtest bij de huisarts doen. Zo kan de huisarts zien of je een tekort hebt en dat aanvullen doormiddel van medicijnen.

  Waar zitten Vitamines in?

   Het verschilt per vitamine waar je hem in terug vindt. Groente en fruit zijn enorme vitaminebommen; je kunt bijna al je ADH’s halen door hier voldoende van te eten.

  Veel variatie is daarbij wel belangrijk, want ieder product heeft weer een andere voedingswaarde. Verder bevatten volkoren granen een aantal belangrijke vitamines, net als noten en dierlijke producten. In onderstaand overzicht de verschillende soorten vitamines en hun belangrijkste bronnen.

  Overzicht van de verschillende Vitamines

  • Vitamine A (retinol)

  Vitamine A staat vooral bekend als goed voor de ogen. Daarnaast verstevigt het echter ook de huid en beschermt het als antioxidant tegen infecties. Ten slotte speelt het een rol bij de vorming van bloedvaten. Vitamine A zit vooral in lever, vette vis en volle zuivelproducten. Vitamine A is een vet oplosbare vitamine. Het lichaam maakt ook zelf vitamine A aan uit carotenoïden. Deze stoffen komen voor in plantaardige producten.

  De stof bètacaroteen, waar je lichaam zelf vitamine A van maakt, zit vooral in alle oranje groenten en fruit. Ook donkere bladgroenten en koolsoorten bevatten bètacaroteen. Een teveel aan vitamine A kan schadelijk zijn voor kinderen en zwangere vrouwen.

  • Vitamine B 1 (thiamine)

  Vitamine B1 (thiamine) Thiamine (vitamine B1) is onmisbaar voor de energievoorziening van het lichaam, en voor een goede werking van de hartspier en het zenuwstelsel.

  Vitamine B1 heeft de belangrijke taak om koolhydraten uit voedsel te verbranden. Het zorgt ervoor dat je energie hebt. Deze vitamine komt vooral voor in voedingsmiddelen die koolhydraten bevatten: aardappelen en graanproducten. Ook in vlees en zuivel vind je thiamine.

  • Vitamine B 2 (riboflavine)

  Vitamine B2 levert een grote bijdrage aan de gezondheid van je huid en haar. Daarnaast is het essentieel voor de spijsvertering en voor de bescherming van je ogen tegen schadelijke Uv-straling. Je vindt deze vitamine vooral in dierlijke producten: zuivel, eieren en vlees.

  Sommige groenten, waaronder broccoli, bevatten er ook een bescheiden hoeveelheid van. Dagelijks hebben vrouwen ongeveer 1,1 mg nodig; voor mannen ligt de ADH op 1,5 mg. Vitamine B2 wordt ook wel riboflavine genoemd. De hoofdfunctie van deze voedingsstof is het vrijmaken van energie uit voeding. Zo draagt de vitamine B2 bij tot vermindering van vermoeidheid.

  • Vitamine B 3

  Vitamine B3 bevordert net als vitamine B1 het vrijmaken van energie in het lichaam. Ook is het van belang bij het in standhouden van het zenuwstelsel. Zoals de meeste vitamines uit het B-complex zit B3 voornamelijk in dierlijke producten.

  Ook volkoren granen, noten en aardappelen bevatten deze vitamine. Ten slotte kan je lichaam ook zelf B3 produceren uit tryptofaan, een bestanddeel van eiwitten (die eveneens in dierlijke producten zitten). Vitamine B3 is wateroplosbaar en het lichaam kan deze vitamine voor een deel zelf maken uit de bouwstof Tryptofaan, een aminozuur.

  • Vitamine B5 (pantotheenzuur)

  Vitamine B5 is nodig voor de opbouw en afbraak van macronutriënten in je lichaam. Zonder deze vitamine kun je beschadigd weefsel dus ook niet herstellen. Aardappelen zijn een belangrijke bron, maar ook dierlijke producten bevatten flink wat B5. En uit groente en fruit haal je ook een bescheiden hoeveelheid B5. 5 mg per dag is voor zowel mannen als vrouwen voldoende.

  • Vitamine B6 (pyridoxine)

  Vitamine B6 speelt met nog enkele andere B-vitaminen een belangrijke rol in de bescherming tegen hart- en vaatziekten. Het heeft echter ook nog andere belangrijke functies, waaronder de vorming van rode bloedcellen, de vorming van DNA en de werking van het zenuwstelsel. En de werking van bepaalde hormonen.

  Bepaalde vruchten, waaronder bananen, bevatten veel B6. Ook volkoren granen, vis, eieren, brood groente, melk, kaas en peulvruchten en natuurlijk weer de dierlijke producten leveren deze nutriënt.

  • Vitamine B 8 (biotine)

  Vitamine B8 is, net als veel andere B-vitamines, betrokken bij de energieproductie in het lichaam. Ook speelt het een belangrijke rol in de gezondheid van je huid en haar. En speelt een rol bij de vorming van vetzuren. Je vindt B8 vooral in producten die ook eiwitten bevatten: soja, zuivel, vlees, noten, eieren, lever en pinda’s. Dagelijks heb je ongeveer 40 mg nodig.

  • Vitamine 11 (foliumzuur)

  Vitamine B11 staat vooral bekend onder de naam foliumzuur; zwangere vrouwen slikken hier vaak extra supplementen voor. Niet voor niets: de vitamine is onder andere werkzaam bij de opbouw van DNA en de opbouw van eiwitten. Belangrijk voor ongeboren kinderen, dus! Het zit vooral in groenten als broccoli, spinazie en spruitjes, maar komt voor in dierlijke producten.

  • Vitamine B12 (cyanocobalamine)

  Vitamine B12 vervult functies in het brein en het zenuwstelsel. Daarnaast houdt het ons erfelijk materiaal gezond en beschermt het je hart- en bloedvaten. Vitamine B12 is nodig voor de aanmaak van rode bloedcellen. Veel vegetariërs kennen B12 als een probleemvitamine; hij zit namelijk echt alleen in dierlijke producten. Om de dagelijkse hoeveelheid van 2,8 mg te halen, wordt het zeker veganisten dus aangeraden om supplementen te nemen.

  • Vitamine C (ascorbinezuur)

  Vitamine C ook wel ascorbinezuur genoemd is wel 1 van de bekendste vitamines. Deze wateroplosbare vitamine werkt als een antioxidant en beschermt je lichaam tegen vrije radicalen. Dit zijn stoffen die onze cellen kunnen beschadigen en een rol spelen bij het verouderingsproces. Ook speelt Vitamine C een belangrijke rol bij de opname van ijzer. Mensen maken zelf geen vitamine c aan daarom is het belangrijk om voldoende via voeding binnen te krijgen. Vitamine C zit in groente, fruit, aardappelen, citrusvruchten zoals sinaasappel, kiwi s, aardbeien, bessen, koolsoorten, tomaten, broccoli en paprika.

  • Vitamine D (cholecalciferol)

  Vitamine D bevordert de opname van calcium en houdt daarmee onze botten en tanden stevig. Ook is het belangrijk voor een goede weerstand. Het is één van de weinige vitamines die je lichaam zelf aan kan maken onder invloed van zonlicht op de huid. Aanvullingen uit je voeding komen bijvoorbeeld uit dierlijke vetten en eieren. Een dagelijkse hoeveelheid van 10 mg is voldoende om gezond te blijven.

  • Vitamine E (tocoferol)

  Vitamine E is een belangrijke antioxidant die het afweersysteem versterkt. Ook verkleint het de kans op hart- en vaatziekten en ouderdomsproblemen als Alzheimer. Het wordt ook wel het anti-verouderingsmiddel genoemd! Vitamine E zit vooral in plantaardige oliën en vetten, bijvoorbeeld in noten en avocado’s. Ook broccoli en paprika bevatten er vrij veel van. Mannen hebben een ADH van 10 mg; voor vrouwen is dat 8 mg.

  • Vitamine K ( fylochinon)

  Vitamine K is een belangrijk element bij het stollen van bloed. Een tekort kan dus tot bloedingen leiden. Verder helpt het bij de aanmaak van botweefsel. Een groot deel van je dagelijkse behoefte wordt door je lichaam zelf aangemaakt.

  Verder zijn vooral donkere bladgroenten en broccoli belangrijke bronnen van deze vitamine:

  Hopelijk hebben jullie wat aan deze informatie, hebben jullie nog vragen stel ze gerust in de comments!